środa, 27 listopada 2024 14:49
Reklama

Jesienne koktajle wzmacniające organizm

W okresie przejściowym, a także podczas rozpoczynającej się jesieni bardzo ważna jest zdrowa dieta. Większa dawka witamin i minerałów może ochronić nas bowiem przed różnymi infekcjami. By naturalnie podnieść swoją odporność warto do swojego codziennego menu dodać koktajle z owoców i warzyw.
Jesienne koktajle wzmacniające organizm

Autor: fot. News4Media

Rozgrzewający koktajl pomidorowo-miętowy z chili

Pomidory połączone z odrobiną chili doskonale rozgrzeją nasz organizm w chłodniejszy dzień. Dodatkowo likopen zawarty w pomidorach pomoże w obniżeniu cholesterolu oraz w zapobieganiu rozwojowi różnych chorób, przede wszystkim nowotworów.

Składniki:

  • 2 duże pomidory
  • Szczypta soli i szczypta chili
  • Pół szklanki zimnego naparu z mięty
  • Kilka listków bazylii

Przygotowanie:

Pomidory należy oczyścić z twardych części, umieścić je w blenderze i dodać resztę składników. Wszystko razem zmiksować. Jeśli koktajl wyjdzie zbyt gęsty, można dolać więcej naparu z mięty lub czystej wody.

Koktajl bananowy z jarmużem i herbatą matcha

Herbata matcha doskonale wspomaga naszą odporność. Pomocna jest także przy chorobach przewlekłych, ponieważ jest źródłem przeciwutleniaczy i antyoksydantów.

Składniki:

  • 3 banany
  • 1 garść jarmużu świeżego lub mrożonego
  • 1 łyżeczka herbaty matcha
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 cytryna
  • 2 szklanki wody

Przygotowanie:

Banany obrać ze skórki, połamać na kawałki i wrzucić do dzbanka miksera. Następnie dodać jarmuż, a potem herbatę matcha i siemię lniane. Do naczynia wycisnąć sok z cytryny, wyjąć pestki i wlać do miksera. Całość zalać wodą i zmiksować wszystko na gładki koktajl.



Koktajl imbirowo-pomarańczowy z goździkami

Imbir, pomarańcza i goździki - czy istnieje bardziej jesienne trio? Chyba nie. Ich połączenie na pewno nas rozgrzeje, a także dostarczy niezbędnych składników: witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego.

Składniki:

  • Niewielki kawałek świeżego imbiru
  • Pół pomarańczy
  • 1/4 cytryny
  • 3 goździki
  • Szklanka wody
  • Miód do smaku

Przygotowanie:

Imbir pokroić w plasterki. Zalać wodą i dodać goździki oraz obraną pomarańczę. Wszystko gotować chwilę na wolnym ogniu( ok. 10 minut). Sok z cytryny wcisnąć do szklanki i zalać ciepłym, lecz nie gorącym naparem. Doprawić miodem wedle uznania.

 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: GrachnaTreść komentarza: Ktoś dobrą kasiorę zarobi. Myślą ,że ludzie to jacyś niedorobieni,ktorym trzeba było opracować instrukcję ,beznadziejną zresztąData dodania komentarza: 2.09.2022, 18:24Źródło komentarza: Bareja był prorokiem: ławka w kształcie Polski. Zanim usiądziesz, przeczytaj 15-punktowy regulaminAutor komentarza: PasleczankaTreść komentarza: Duże zainteresowanie i już brak miejsc.Data dodania komentarza: 24.08.2022, 14:00Źródło komentarza: Kajakiem z Jeleni w stronę DruznaAutor komentarza: PasleczankaTreść komentarza: Świetna impreza! Gratuluję organizacji i chęci robienia tego co robicie w naszym miasteczku i to z tak małym budżetem. A pan burmistrz po raz kolejny zapomniał nazwisk organizatorów. Brak przygotowania czy może brak szacunku? A moze to już jego tradycja?Data dodania komentarza: 23.08.2022, 15:22Źródło komentarza: Jarmark św. Bartłomieja w Pasłęku za nami [fotogaleria]Autor komentarza: PodpisTreść komentarza: Platformuane pieprzenie. Jak to sie ma do Pasłęka?Data dodania komentarza: 17.08.2022, 16:18Źródło komentarza: Szukamy dodatkowej pracy, żeby opłacić rachunkiAutor komentarza: KamilTreść komentarza: wcale się nie dziwięData dodania komentarza: 4.08.2022, 18:35Źródło komentarza: Poszukiwany listem gończym ukrywał się w PasłękuAutor komentarza: Joanna2307Treść komentarza: Fajna impreza, więcej takich.Data dodania komentarza: 1.08.2022, 10:09Źródło komentarza: Drzewko za nakrętki - za nami kolejny ekologiczny festyn w Pasłęku [zdjęcia]
Reklama
Reklama