czwartek, 28 listopada 2024 03:55
Reklama

Gorąca czekolada w płynie na jesienny wieczór. 3 proste przepisy

Rozgrzewa i poprawia nastrój. Gorąca czekolada to idealna propozycja na osłodzenie sobie chłodnego jesiennego wieczoru. Sprawdź, jak podać ją w domu na kilka różnych sposobów.
Gorąca czekolada w płynie na jesienny wieczór. 3 proste przepisy

Autor: fot. iStock

Gorąca czekolada z piankami marshmallows

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru lub cukru wanilinowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g pianek marshmallows

Przygotowanie:

Do rondla wlać mleko i śmietankę kremówkę, opcjonalnie dodać cukier lub cukier wanilinowy do smaku (pamiętając o tym, że pianki marshmallows po rozpuszczeniu dodadzą dodatkowej słodyczy) i mieszając, podgrzać prawie do zagotowania. Stopniowo dodawać po kostce czekolady, cały czas mieszając. Zagotować i poczekać, aż czekolada będzie gładka i kremowa. Zdjąć z ognia. Przelać do małych filiżanek. Przed podaniem udekorować piankami marshmallows u góry.


Gorąca czekolada na ostro

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru lub cukru wanilinowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 łyżeczki mielonego chili
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotowanie:

Do rondla wlać mleko i śmietankę kremówkę, dodać cukier, chili i cynamon. Podgrzewać prawie do zagotowania. Stopniowo dodawać po kostce czekolady cały czas mieszając. Zagotować i poczekać, aż czekolada będzie gładka i kremowa. Zdjąć z ognia. Przelać do małych filiżanek. Opcjonalnie: górę można udekorować bitą śmietaną i posypać cynamonem.


Wegańska gorąca czekolada na mleku kokosowym

Składniki:

  • 500 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżka gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki syropu klonowego do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w małym rondelku i podgrzewać, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Zagotować. Podawać w małych filiżankach. Opcjonalnie: górę udekorować kokosową bitą śmietaną, którą również można wykonać z mleka kokosowego (wskazówka: by dobrze się ubiło, musi być bardzo mocno schłodzone). Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: GrachnaTreść komentarza: Ktoś dobrą kasiorę zarobi. Myślą ,że ludzie to jacyś niedorobieni,ktorym trzeba było opracować instrukcję ,beznadziejną zresztąData dodania komentarza: 2.09.2022, 18:24Źródło komentarza: Bareja był prorokiem: ławka w kształcie Polski. Zanim usiądziesz, przeczytaj 15-punktowy regulaminAutor komentarza: PasleczankaTreść komentarza: Duże zainteresowanie i już brak miejsc.Data dodania komentarza: 24.08.2022, 14:00Źródło komentarza: Kajakiem z Jeleni w stronę DruznaAutor komentarza: PasleczankaTreść komentarza: Świetna impreza! Gratuluję organizacji i chęci robienia tego co robicie w naszym miasteczku i to z tak małym budżetem. A pan burmistrz po raz kolejny zapomniał nazwisk organizatorów. Brak przygotowania czy może brak szacunku? A moze to już jego tradycja?Data dodania komentarza: 23.08.2022, 15:22Źródło komentarza: Jarmark św. Bartłomieja w Pasłęku za nami [fotogaleria]Autor komentarza: PodpisTreść komentarza: Platformuane pieprzenie. Jak to sie ma do Pasłęka?Data dodania komentarza: 17.08.2022, 16:18Źródło komentarza: Szukamy dodatkowej pracy, żeby opłacić rachunkiAutor komentarza: KamilTreść komentarza: wcale się nie dziwięData dodania komentarza: 4.08.2022, 18:35Źródło komentarza: Poszukiwany listem gończym ukrywał się w PasłękuAutor komentarza: Joanna2307Treść komentarza: Fajna impreza, więcej takich.Data dodania komentarza: 1.08.2022, 10:09Źródło komentarza: Drzewko za nakrętki - za nami kolejny ekologiczny festyn w Pasłęku [zdjęcia]
Reklama
Reklama