niedziela, 24 listopada 2024 14:21
Reklama

Ukraińska kuchnia na polskich stołach

Co ugotować Ukraińcom, żeby poczuli się, jak w domu? – zastanawiają się osoby, które przyjęły pod swój dach uchodźców. Sprawa jest prosta, bo wiele tradycyjnych dań naszych wschodnich sąsiadów znajdziemy również w polskim menu.
Ukraińska kuchnia na polskich stołach

Autor: iStock

Kuchnię ukraińską charakteryzuje prostota. Dominują w niej świeże składniki i wędzonki, pieczywo oraz warzywa i różnego rodzaju kasze. Są jednak dania, które zza wschodniej granicy przywędrowały do Polski i na stałe zagościły w naszych domach. Częstując nimi gości, z pewnością sprawimy im dużo radości. Przypominamy proste przepisy na zupę, danie główne oraz deser, które w obu krajach - Polsce i Ukrainie -są znane i lubiane.

Barszcz ukraiński

Składniki:

- fasola biała w puszce
- ząbek świeżego czosnku
- kilogram buraków
- pół kilograma wędzonych żeberek
- włoszczyzna
- 3-4 średniej wielkości ziemniaki
- szklanka soku pomidorowego
- śmietanka 18 proc. tłuszczu do zabielenia
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
- natka pietruszki

Przygotowanie:

1. Żeberka gotować przez ok. godzinę w dużym garnku z dodatkiem kilku liści laurowych i kulek ziela angielskiego. Buraczki umyć, obrać i zagotować do miękkości, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa z włoszczyzny obrać i również zetrzeć na większych oczkach tarki.

2. Do garnka z żeberkami dodać pozostałe składniki i gotować jeszcze przez ok. 20-30 minut, aż warzywa uzyskają miękkość. Doprawić do smaku i zabielić. Barszcz podawać z posiekaną natką pietruszki.

Deruny, czyli placki ziemniaczane po ukraińsku

Składniki:

- kilogram ziemniaków
- dwie małe cebule
- 30 gramów mąki pszennej
- jedno jajko
- sól i pieprz
- olej
- szczypiorek
- gęsta, kwaśna śmietana 18 proc.

Przygotowanie:

1. Ziemniaki oraz cebulę umyć, obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Odstawić (np. w drobnym sitku), aby odsączył się nadmiar soku.

2. Tak przygotowane warzywa mieszamy w misce z mąką, jajkiem i przyprawami (doprawiamy wedle uznania).

3. Na patelni wlewamy tyle oleju, aby zakryte było jej dno. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy po jednej stołowej łyżce ciasta i smażymy do osiągnięcia złotego odcienia. Następnie przekładamy placek na drugą stronę, powtarzając czynność.

4. Deruny podajemy z łyżeczką gęstej śmietany i posiekanym szczypiorkiem.

Kutia

Składniki:

- garść migdałów
- garść suszonych wiśni
- garść rodzynek sułtańskich
- 200 gramów miodu
- 200 gramów cukru pudru
- 400 gramów maku
- 2 szklanki ziaren pszenicy
- olejek migdałowy (kilka kropel)
- 100 mililitrów słodkiej śmietany

Przygotowanie:

1. Kutię należy zacząć przygotowywać już dzień wcześniej, zalewając pszenicę wrzątkiem i odstawiając ją na noc. Rano mieszankę zagotować, odlać wywar i zalać ją ponownie czystą wodą, po czym gotować do miękkości przez ok. 3 godziny. Wodę ponownie odlać, a pszenicę odstawić do ostygnięcia.

2. Mak opłukać pod bieżącą wodą, zalać wrzątkiem, odcedzić i zmielić w maszynce – najlepiej dwukrotnie.

3. Pszenicę, mak oraz pozostałe składniki wymieszać w osobnym naczyniu i odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Podawać w małych miseczkach, udekorowane np. płatkami migdałów.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: GrachnaTreść komentarza: Ktoś dobrą kasiorę zarobi. Myślą ,że ludzie to jacyś niedorobieni,ktorym trzeba było opracować instrukcję ,beznadziejną zresztąData dodania komentarza: 2.09.2022, 18:24Źródło komentarza: Bareja był prorokiem: ławka w kształcie Polski. Zanim usiądziesz, przeczytaj 15-punktowy regulaminAutor komentarza: PasleczankaTreść komentarza: Duże zainteresowanie i już brak miejsc.Data dodania komentarza: 24.08.2022, 14:00Źródło komentarza: Kajakiem z Jeleni w stronę DruznaAutor komentarza: PasleczankaTreść komentarza: Świetna impreza! Gratuluję organizacji i chęci robienia tego co robicie w naszym miasteczku i to z tak małym budżetem. A pan burmistrz po raz kolejny zapomniał nazwisk organizatorów. Brak przygotowania czy może brak szacunku? A moze to już jego tradycja?Data dodania komentarza: 23.08.2022, 15:22Źródło komentarza: Jarmark św. Bartłomieja w Pasłęku za nami [fotogaleria]Autor komentarza: PodpisTreść komentarza: Platformuane pieprzenie. Jak to sie ma do Pasłęka?Data dodania komentarza: 17.08.2022, 16:18Źródło komentarza: Szukamy dodatkowej pracy, żeby opłacić rachunkiAutor komentarza: KamilTreść komentarza: wcale się nie dziwięData dodania komentarza: 4.08.2022, 18:35Źródło komentarza: Poszukiwany listem gończym ukrywał się w PasłękuAutor komentarza: Joanna2307Treść komentarza: Fajna impreza, więcej takich.Data dodania komentarza: 1.08.2022, 10:09Źródło komentarza: Drzewko za nakrętki - za nami kolejny ekologiczny festyn w Pasłęku [zdjęcia]
Reklama
Reklama