sobota, 23 listopada 2024 05:57
Reklama

Majówka z grillem. Coś do dania głównego

Sałatki, sosy, pasty. Mięso i warzywa z grilla to jedno, ale często wymagają dodatków. Jak je przygotować?
Majówka z grillem. Coś do dania głównego

Autor: iStock

Prawdziwa uczta grillowa nie ogranicza się do dania głównego, bo znakomitym jego uzupełnieniem są sałatki i sosy. Te pierwsze często same mogą „zagrać pierwszoplanową rolę”.

Sos czosnkowy

Składniki:

2 ząbki czosnku,

pół szklanki jogurtu naturalnego,

4 łyżki majonezu,

Sól i pieprz.

Wykonanie:

Trzeba pamiętać, że zwiększając lub zmniejszając ilość czosnku, można sporządzić sos łagodny lub ostrzejszy. 2 ząbki to ilość pozwalająca na przygotowanie średniego sosu.

Czosnek się zgniata, ściera lub przeciska przez praskę. Dodaje się go do jogurtu i miesza. Całość należy odstawić na 15 minut, żeby następnie dodać majonez. Sos należy doprawić sola i pieprzem.

Sos BBQ

Składniki:

0,5 kg pomidorów,

oliwa z oliwek,

pół cebuli,

2 ząbki czosnku,

1/4 szklanki octu winnego,

3-4 łyżki cukru,

3 łyżki sosu sojowego,

szczypta wędzonej papryki, cynamonu, imbiru, chilli.

Wykonanie:

Obrane i pokrojone pomidory należy zmiksować w blenderze. Posiekaną cebulę z czosnkiem trzeba podsmażyć na oliwie. Miesza się to z pomidorami w garnku i dodaje sos sojowy oraz ocet winny. Miksturę gotuje się, aż zgęstnieje, a następnie dodaje się cukier i gotuje około 15 minut. Na koniec dodaje się pozostałe przyprawy do smaku i gotuje ok. 5 minut.

Sałatka z granatem

Składniki:

oliwa z oliwek,

orzechy włoskie,

pomidory,

ogórek,

rzodkiewka,

owoc granatu,

sól i pieprz.

Wykonanie:

Orzechy sieka się na drobno i miesza oliwą. Pomidory kroi się w ćwiartki, a ogórki i rzodkiewkę w plasterki. Całość miesza się i przyprawia, a na koniec posypuje owocami granatu.

Zielona sałatka

Składniki:

czosnek,

oliwki,

szpinak,

oliwa z oliwek,

oregano,

sól i pieprz.

Wykonanie:

Posiekany czosnek trzeba wymieszać z oliwą. Tym sosem polewa się przekrojone na pół oliwki i porwany na mniejsze części szpinak. Doprawia się solą i pieprzem oraz dodaje oregano. Sałatka pasuje do grillowanego pieczywa.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: GrachnaTreść komentarza: Ktoś dobrą kasiorę zarobi. Myślą ,że ludzie to jacyś niedorobieni,ktorym trzeba było opracować instrukcję ,beznadziejną zresztąData dodania komentarza: 2.09.2022, 18:24Źródło komentarza: Bareja był prorokiem: ławka w kształcie Polski. Zanim usiądziesz, przeczytaj 15-punktowy regulaminAutor komentarza: PasleczankaTreść komentarza: Duże zainteresowanie i już brak miejsc.Data dodania komentarza: 24.08.2022, 14:00Źródło komentarza: Kajakiem z Jeleni w stronę DruznaAutor komentarza: PasleczankaTreść komentarza: Świetna impreza! Gratuluję organizacji i chęci robienia tego co robicie w naszym miasteczku i to z tak małym budżetem. A pan burmistrz po raz kolejny zapomniał nazwisk organizatorów. Brak przygotowania czy może brak szacunku? A moze to już jego tradycja?Data dodania komentarza: 23.08.2022, 15:22Źródło komentarza: Jarmark św. Bartłomieja w Pasłęku za nami [fotogaleria]Autor komentarza: PodpisTreść komentarza: Platformuane pieprzenie. Jak to sie ma do Pasłęka?Data dodania komentarza: 17.08.2022, 16:18Źródło komentarza: Szukamy dodatkowej pracy, żeby opłacić rachunkiAutor komentarza: KamilTreść komentarza: wcale się nie dziwięData dodania komentarza: 4.08.2022, 18:35Źródło komentarza: Poszukiwany listem gończym ukrywał się w PasłękuAutor komentarza: Joanna2307Treść komentarza: Fajna impreza, więcej takich.Data dodania komentarza: 1.08.2022, 10:09Źródło komentarza: Drzewko za nakrętki - za nami kolejny ekologiczny festyn w Pasłęku [zdjęcia]
Reklama
Reklama