Smakołyki serwowane przez restauracje na kółkach od lat przyciągają mieszkańców wielu miast Polski. W Pasłęku po raz pierwszy pojawiły się w ubiegłym roku i od razu zyskały sympatię uczestników festiwalu. Dań, które na co dzień nie goszczą na naszych stołach, będzie można próbować aż przez dwa dni. Czym się wyróżniają? Czym w zasadzie są food trucki?
W innych słowach to restauracje w wersji mini, w samochodzie lub gastronomicznej przyczepce. Te współczesne wyróżniają się swoją identyfikacją i wąskim, ale dopracowanym menu. Ich twórcy to osoby z pasją, które dbają o świeże składniki i ich staranny dobór. Dania przygotowywane są na miejscu. Choć niektórym osobom food trucki wciąż kojarzą się z samochodami gastronomicznymi z lat 80. i 90., to wystawcy biorący udział w Festiwalu Smaków Food Trucków prezentują zupełnie nową jakość.
Organizatorzy wydarzenia dokładają starań, by obecne na wydarzeniach food trucki serwowały różne od siebie dania. Są przedstawiciele kuchni chińskiej, meksykańskiej, gruzińskiej, hiszpańskiej, węgierskiej. Nie brakuje streetfoodowych klasyków i dań orientalnych, przekąsek na słodko i słono. Dania przygotowywane są według autorskich pomysłów, często z domowymi sosami lub nietuzinkowymi dodatkami.
Czy jedzenie to wszystko? Głównym punktem wydarzenia są oczywiście smakołyki z najróżniejszych stron świata, ale to nie koniec. Uczestnicy mogą wziąć udział w zawodach jedzenia na czas, rodzinnej grze terenowej, czy zagłosować na najsmaczniejszego food trucka festiwalu. Dla najmłodszych dostępna jest strefa z kolorowankami, a solo lub z grupą znajomych będzie można wypocząć w strefie chilloutu.
Więcej informacji i smaczne konkursy dostępne będą na stronie wydarzenia:
https://www.facebook.com/events/1366718423810265
Podstawowe informacje:
- II edycja Festiwalu Smaków Food Trucków w Pasłęku
- pole biwakowe MOSiR
- 18-19 czerwca 2022
- sobota 12:00-21:00, niedziela 12:00-20:00
- WSTĘP WOLNY!
Partnerzy:
Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Pasłęku
Browar Amber
--patronat medialny--