Najstarsza wzmianka o wypieku pierników pochodzi z 1293 roku ze Świdnicy. Przez kolejne wieki pierniki przybierały różne kształty, formy, pełniły rozmaite funkcje. Z królewskiego stołu zawędrowały na wiejskie jarmarki i stragany. Z czasem dodawano do nich czekoladę i ozdabiano lukrem. Dzieje korzennego ciasteczka są fascynujące. W archiwach gromadzone są anegdoty i informacje o dawnych piernikarzach, a w muzeach foremki, czasami bardzo dużych rozmiarów i także same pierniki!
Mianem piernikowej stolicy określany jest Toruń, ale warto zaznaczyć, że także w innych regionach w Polsce istniały i istnieją tradycje ich wypieku. Piernikarskie tropy znajdujemy m.in. w Pasłęku oraz innych miejscowościach woj. warmińsko-mazurskiego. Zapraszamy na wydarzenie w trakcie którego poszukamy odpowiedzi m.in. na pytania: Dlaczego pieczemy pierniki? Skąd wzięła się ich nazwa? Jakie składniki są niezbędne do przygotowania ciasta? Co oznaczają poszczególne kształty? Czym różnią się pierniki toruńskie, śląskie, żywieckie i pasłęckie? To niektóre z pytań, na które odpowiemy w trakcie wydarzenia. Spotkanie będzie miało formę prelekcji, połączonej z pokazem. Prelekcję wygłosi Anna Kornelia Jędrzejewska, stypendystka Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, realizująca zadanie "Pierniki w Polsce. Śladami piernikarskiego rzemiosła". Wydarzenie organizowane w ramach 30 Europejskich Dni Dziedzictwa.
Zapraszamy zarówno dorosłych jak i dzieci.
17 września (sobota) 2022
Godzina: 12:00-15:00
Miejsce: Biblioteka Publiczna w Pasłęku
czas: ok. 2 godzin
Forma: Prelekcja z pokazem, warsztaty
Wstęp wolny.
Biblioteka Publiczna w Pasłęku
Napisz komentarz
Komentarze