piątek, 22 listopada 2024 03:34
Reklama

Świąteczny catering. Zamiast siedzieć godzinami w kuchni, wygodniej zamówić gotowe dania

Polacy coraz chętniej decydują się na świąteczny catering. Dlaczego? Bo zamówienie gotowych dań dla konkretnej liczby osób może się bardziej opłacać dla naszej kieszeni.

Poza tym samodzielne przygotowanie wigilijnych dań dla całej rodziny jest potwornie czaso- i pracochłonne.

Zmienia się także – i to bardzo wyraźnie – podejście Polaków do samych świąt. Coraz więcej osób nie chce już godzinami sprzątać czy gotować świątecznych potraw, bo woli inaczej spędzać czas. Dlatego coraz chętniej korzystamy ze świątecznego cateringu.

Oszczędność pieniędzy

W tym roku zainteresowanie świątecznym cateringiem jest zaskakująco wysokie. Być może dlatego, że więcej pracujemy, wzięliśmy więcej etatów, żeby wyrównać sytuację ekonomiczną spowodowaną kryzysem – powiedział Newserii Tadeusz Müller, znany kucharz i restaurator, który proponuje swoim klientom dania wegańskie.

Jego zdaniem świąteczny catering to również oszczędność pieniędzy.

Wydatek ok. 400 zł na to, żeby zapełnić cały stół potrawami wigilijnymi przygotowanymi przez nas, nie wydaje się aż tak wysoki. Porównując to z własnymi kosztami przygotowania stołu wigilijnego, które mogą sięgać tysiąca złotych, to może być to fajna alternatywa ocenia.

A w tym roku musimy liczyć się z dużo większymi wydatkami na przygotowanie świąt. Przede wszystkim z powodu wzrostu cen żywności.

Jak podał GUS, tylko w listopadzie produkty żywnościowe i napoje bezalkoholowe podrożały o 22,3 proc. w ciągu roku. Zdaniem Tadeusza Müllera te oficjalne – i tak wysokie – wzrosty mają się nijak do rzeczywistości, bo ceny niektórych produktów poszły w górę dobrze ponad 100 proc.

Pierogi z pigwą i bigos z kotletami sojowymi

Tegorocznym hitem zamówień są pierogi. Tadeusz Müller proponuje w wersji z kapustą, grzybami i pigwą. Powodzeniem cieszy się też bigos z roślinnymi dodatkami i .

– Ceny tych produktów w tym roku, mimo szalonej inflacji, są nadal atrakcyjne: pierogi są po 35-40 zł, bigosy z roślinnymi dodatkami to ok. 50 zł za kilogram.

Jak podkreśla kucharz, Polacy są przywiązani do tradycyjnych potraw, takich jak karp czy postne pierogi, ale chętnie sięgają po nowości.

– Mamy jeszcze większy ruch niż rok temu, być może też dlatego, że w tym roku wprowadziliśmy premierowo autorskie dania wegańskie, takie jak bakłażan po żydowsku czy śledzie roślinne po kaszubsku. Te produkty budzą duże zainteresowanie i jestem bardzo zadowolony, że roślinna wigilia jest coraz popularniejsza. Może też dlatego dużo klientów się do nas zwraca – mówi Tadeusz Müller. 

 


 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: GrachnaTreść komentarza: Ktoś dobrą kasiorę zarobi. Myślą ,że ludzie to jacyś niedorobieni,ktorym trzeba było opracować instrukcję ,beznadziejną zresztąData dodania komentarza: 2.09.2022, 18:24Źródło komentarza: Bareja był prorokiem: ławka w kształcie Polski. Zanim usiądziesz, przeczytaj 15-punktowy regulaminAutor komentarza: PasleczankaTreść komentarza: Duże zainteresowanie i już brak miejsc.Data dodania komentarza: 24.08.2022, 14:00Źródło komentarza: Kajakiem z Jeleni w stronę DruznaAutor komentarza: PasleczankaTreść komentarza: Świetna impreza! Gratuluję organizacji i chęci robienia tego co robicie w naszym miasteczku i to z tak małym budżetem. A pan burmistrz po raz kolejny zapomniał nazwisk organizatorów. Brak przygotowania czy może brak szacunku? A moze to już jego tradycja?Data dodania komentarza: 23.08.2022, 15:22Źródło komentarza: Jarmark św. Bartłomieja w Pasłęku za nami [fotogaleria]Autor komentarza: PodpisTreść komentarza: Platformuane pieprzenie. Jak to sie ma do Pasłęka?Data dodania komentarza: 17.08.2022, 16:18Źródło komentarza: Szukamy dodatkowej pracy, żeby opłacić rachunkiAutor komentarza: KamilTreść komentarza: wcale się nie dziwięData dodania komentarza: 4.08.2022, 18:35Źródło komentarza: Poszukiwany listem gończym ukrywał się w PasłękuAutor komentarza: Joanna2307Treść komentarza: Fajna impreza, więcej takich.Data dodania komentarza: 1.08.2022, 10:09Źródło komentarza: Drzewko za nakrętki - za nami kolejny ekologiczny festyn w Pasłęku [zdjęcia]
Reklama
Reklama