Promowanie dań ze ślimaka hodowlanego na pewno nie idzie ślimaczym tempem. Pan Ślimak, czyli Grzegorz Skalmowski z Pasłęka zajął pierwsze miejsce w konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo-smaki regionów”. Jest to jedno z największych regionalnych wydarzeń, którego celem jest promocja żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej. – Dziękuję wszystkim, którzy trzymali kciuki. Dziękuję tym, którzy byli ze mną, czas cały i dziękuję tym, których poznałem, podczas tej drogi. Dziękuję wszystkim, których znam osobiście i dziękuję tym, co poznać pragnę. Dziękuję Kapitule i organizatorom, za wiarę, za smak dobry i profesjonalizm. Teraz tym bardziej wiem i czuję, że ślad zostanie, że pasja to wielka siła, że warto było, że to dopiero początek. Teraz wiem, że można, że trzeba iść za smakiem, za odwagą, za haryzmą... Nic przeciwności, nic porażki, nic .... to tylko małe przystanki, sygnały, to tylko obowiązki, obowiązki bez których nie ma sukcesu, nie ma radości! – czytamy na profilu społecznościowym Grzegorza Skalmowskiego.
Grzegorz Skalmowski jest właścicielem farmy ślimaków, która znajduje się w Krasinie w gm. Pasłęk. Jest pomysłodawcą i współautorem książki „Ślimaka kulinarna podróż". Pracowało nad nią 64 najlepszych szefów kuchni w Polsce. Publikacja otrzymała kulinarnego Oscara na Gourmand World Cookbook Awards.
Napisz komentarz
Komentarze