czwartek, 28 listopada 2024 06:44

Czy fast food może być zdrowy?

Mówi się, że fast food to najgorsze, śmieciowe jedzenie. Hot dogi spożywane chybcikiem na stacji benzynowej, burger w dmuchanej, słodkiej bułce czy obsmażany na głębokim tłuszczu nędzny kawałek kurczaka nie brzmią dobrze i z pewnością nie należą do najzdrowszych, pełnowartościowych posiłków. Jednak dzisiaj myślenie o tak zwanym fast foodzie zmienia się dzięki młodym, ambitnym ludziom pragnącym pokazać, że gastronomia na szybko wcale nie oznacza niezdrowo.
  • 07.07.2022 10:56
  • Autor: Grupa Tipmedia
Czy fast food może być zdrowy?

Włoskie smaki

Koronnym przykładem dania, które przygotowuje się błyskawicznie, jest pizza neapolitańska. Jej pieczenie to czas około dziewięćdziesięciu sekund, przygotowuje się ją niewiele dłużej. Jedynie proces fermentacji ciasta trwa nieco dłużej, bo dwie doby, ale właściwie można powiedzieć, że to nie obchodzi klienta oczekującego na posiłek. Doskonałej jakości placek, sprowadzane z Włoch dodatki i nagle okazuje się, że to błyskawiczne danie jest nie tylko lekkostrawne, ale i bardzo zdrowe! Doskonała pizza w Zielonej Górze znajduje się w znanej sieci, która gwarantuje świeże produkty, szybkie przygotowanie dania i właściwie również można by powiedzieć, że to fast food. Znaleźć tam możemy również inne włoskie smaki – lekkie, zdrowe i przepyszne! Pizzeria Dominium w Zielonej Górze oferuje doskonale aromaty prosto z Włoch!

Świadomy street food

Dzisiaj również dużą świadomością wykazują się właściciele tak zwanych food trucków, w których na szybko możemy spożyć smaczne posiłki z całego świata. Dużą popularnością cieszą się ostatnio burgery, które jednak nie mają nic wspólnego z tymi znanymi z amerykańskich barów szybkiej obsługi. Nierzadko sprowadzana ze sprawdzonych miejsc wołowina, wypiekane na miejscu pieczywo w różnych wariantach (hitem są bułki bezglutenowe oraz razowe!), a także świeże dodatki od lokalnych dostawców sprawiają, że ta popularna kanapka na ciepło jest znakomita i pełna zdrowia. A to tylko jeden z licznych przykładów – podobnie popularna stała się kuchnia azjatycka, wegańska czy bary sałatkowe, a także – co dość zaskakujące – zupy całego świata.

A co z tradycją?

Czy tradycyjny schabowy smażony na smalcu i okraszony zasmażaną kapustą ze skwarkami jest taki zdrowy? Czy tłusty żurek na białej kiełbasie na pewno jest fit? A może golonka pełna jest odżywczych substancji, które pobudzają nasz metabolizm? Oczywiście o gustach się nie dyskutuje, warto jednak zauważyć, że współcześnie jemy znacznie bardziej świadomie i nierzadko odchodzimy od tradycji na rzecz nowych smaków. Warto jest czasem skusić się nawet na fast food.  

--- Artykuł sponsorowany ---